Ahvenanmaa

Ahvenanmaa on kaunis, rauhallinen ja ainutlaatuinen saariryhmä Suomen lounaisrannikolla. Ahvenanmaa, myös Åland, on virallisesti itsenäinen maakunta Suomessa, jossa on oma hallinto, kieli ja lippu.

Ahvenanmaa tunnetaan kauniista luonnostaan, sinisestä merestään, kallioista ja vehreistä metsistään. Saarilla on yhteensä 6 500 saarta ja luotoa, joista vain noin 60 on asuttuja. Saaret ovat yhdistetty toisiinsa siltojen ja lauttayhteyksien avulla, ja ulkosaarista löytyy eränkäynnin ja kalastuksen parhaita paikkoja.

Ahvenanmaan historia

Ahvenanmaan historia juontaa juurensa suomalaiseen historiaan, kunnes Ruotsi valloitti saaret 1200-luvulla. Ahvenanmaa kuului pitkään Ruotsin valtakuntaan, ja sen kulttuuri ja kieli onkin hyvin ruotsalaista. Tämä tekee Ahvenanmaasta hyvin ainutlaatuisen Suomen kulttuurisessa kartassa. Ahvenanmaa oli myös osa Suomen kansaa, kunnes itsenäinen Suomen valtio perustettiin vuonna 1917.

Suosittuja kohteita

Ahvenanmaa on suosittu matkakohde luonnon ystäville. Saarten karun kauniit kallioiset maisemat, vehreät havumetsät sekä turkoosi meri tarjoavat uskomattoman yhdistelmän luonnon monimuotoisuutta. Luonto on myös saariston historia osa, koska ahvenanmaalaiset elivät pitkään eränkäynnin ja kalastuksen varassa. Tämä näkyy vielä tänä päivänäkin: saarilla on merkittyjä patikkapolkuja ja kuulee paikallisten kertomia tarinoita siitä, miten eränkäynti ja kalastus on vaurastuttanut alueen väkeä.

Ahvenanmaan pääkaupunki ja suurin kaupunki on Maarianhamina, joka on viehättävä, värikäs ja historiallinen. Maarianhamina sijaitsee Ahvenanmaan länsipuolella, ja on yksi kaupungin nähtävyyksistä. Kaupungin kahvilat, ravintolat ja putiikit houkuttelevat vierailijoita ympäri vuoden. Maarianhaminassa on useita museoita, kuten Ålands Sjöfartsmuseum, joka on merenkulkumuseo, joka kertoo saariston ja merenkulun historiasta.

Ulkosaarilla sijaitseva Eckerö on toinen tunnettu kaupunki Ahvenanmaalla. Kaupunki on saaren eteläpäässä, ja on suosittu lomakohde. Eckerön maaseudulle pääsee helposti autolla tai pyöräillen. Maaseudun idylliset pikkukylät ja kalastajat tarjoavat matkailijoille mahdollisuuden tutustua saariston maanviljelytoimintaan ja kalastusperinteisiin. Myös Eckerön linnoitus on vierailun arvoinen.

Laajat majoitusvaihtoehdot

Ahvenanmaan matkailu on kehittynyt viime vuosina huomattavasti, ja alueella on yhä enemmän majoitusvaihtoehtoja kaikenlaisille matkailijoille. Majoitusta löytyy niin hotelleista, huoneistoista, majataloista kuin leirintäalueista, ja jokaiselle löytyy jotakin. Myös Ahvenanmaan ruoka on tunnettu ja vierailut paikallisiin ravintoloihin ovat ehdottomasti suositeltavia.

Ahvenanmaa on siis paikka, joka yhdistää ainutlaatuisen kulttuurin ja kauniin luonnon yhdeksi kokonaisuudeksi. Saarat ovat varmasti Suomen kauneimpia paikkoja, joita ei kannata ohittaa matkasuunnitelmassa. Ahvenanmaa tarjoaa vierailijoilleen mahdollisuuden rentoutua kauniissa ympäristössä sekä tutustua alueen ainutlaatuiseen historiaan ja kulttuuriin. Vierailu Ahvenanmaalle on kokemus, jonka muistat lopun elämääsi.