Suomen passi

Suomen passi on tärkeä dokumentti jokaiselle Suomen kansalaiselle. Se toimii todistuksena henkilöllisyydestä sekä oikeudesta matkustaa ulkomaille. Suomen passi myönnetään Poliisihallituksen lupapalvelukeskuksesta ja sen voimassaoloaika on yleensä viisi vuotta.

Suomen passissa on useita tärkeitä tietoja, kuten henkilön nimi, syntymäaika ja -paikka, sukupuoli, kansalaisuus, passin voimassaoloaika sekä passin tunnusnumero. Lisäksi passissa on kuva henkilöstä, joka on otettu passia hakiessa.

Tarvitaan useissa tilanteissa

Suomen passia tarvitaan useissa tilanteissa, kuten matkustettaessa ulkomaille. Useimmat maat vaativat passia, kun matkustat niiden alueelle. Passia tarvitaan myös, kun haet ulkomaan työ- tai opiskelupaikkaa sekä kun haet viisumia. Viisumia tarvitaan monissa maissa, kun matkustat sinne pidemmäksi aikaa kuin muutaman päivän turistimatkalle.

Passin hinta ja hakeminen

Suomen passin hinta on noussut vuosien varrella. Vuonna 2019 passin hinta oli 53 euroa, kun vuonna 2016 se oli vielä 48 euroa. Passin hakeminen onnistuu helpoiten netissä, mutta myös poliisin palvelupisteissä voi hakea passia. Passihakemuksen yhteydessä henkilön tulee käydä passikuvassa, joka tulee olla tietyt kriteerit täyttävä.

Suomen passia haettaessa tarkistetaan hakijan henkilöllisyys ja kansalaisuus. Lisäksi tarkistetaan, ettei hakijalla ole estettä passin myöntämiselle. Esimerkiksi, jos hakijalla on voimassa oleva vankeusrangaistus tai hän on ollut rikoksista epäiltynä, passin myöntäminen voi estyä. Myös passin hakijan allekirjoitus verrataan poliisin arkistossa olevaan allekirjoitukseen varmistaakseen henkilön oikean henkilöllisyyden.

Suomen passi on voimassa viisi vuotta sen myöntämispäivästä alkaen. Passin voimassaoloaikaa ei voi jatkaa, vaan sen jälkeen passi tulee uusia. Passin voimassaoloaikahan on tärkeä seikka, sillä monet maat vaativat, että passin voimassaoloaikaa on vielä vähintään kuusi kuukautta matkan päättyessä.

Passin uusiminen

Passin uusiminen onnistuu netissä tai poliisin palvelupisteessä. Uutta passia haettaessa tulee esittää voimassa oleva passi sekä maksaa uuden passin maksu. Uusi passikuvakin voi olla tarpeen, jos henkilön ulkonäkö on muuttunut merkittävästi edellisestä passikuvasta.

Suomen passi on turvallinen

Suomen passi on turvallinen dokumentti, joka sisältää monia turvallisuuteen liittyviä elementtejä. Esimerkiksi passissa on mikropiiri, jonka avulla passin aitoutta voidaan tarkastaa. Lisäksi passiin on painettu ainutlaatuinen hologrammi ja passin kuvassa on useita tarkastuspisteitä. Passin kuvasta pystytään myös tunnistamaan henkilön kasvonpiirteitä, jolloin passin väärentäminen on entistä vaikeampaa.

Suomen passi on tärkeä dokumentti, joka mahdollistaa matkustamisen ulkomaille sekä todistaa henkilön oikean henkilöllisyyden. Passin haun yhteydessä tulee varmistaa, että passin voimassaoloaika on riittävä matkan päättyessä, ja huolehtia passin turvallisuuteen liittyvistä asioista. Suomen passi on merkki suomalaisesta kansalaisuudesta ja tärkeä osa henkilön identiteettiä.