Aleksis Kivi

Aleksis Kivi oli yksi Suomen merkittävimmistä kirjailijoista. Hän syntyi 10. lokakuuta 1834 Nurmijärvellä ja kuoli vain 38-vuotiaana 31. joulukuuta 1872. Kivi tunnetaan erityisesti suomenkielisen kaunokirjallisuuden uranuurtajana, sillä hän kirjoitti ensimmäisen suomalaisen romaanin Seitsemän veljestä.

Kivin elämä ei ollut kovin onnellinen. Hän oli perheensä nuorin lapsi ja joutui jo nuorena vastuuseen perheen taloudesta isän kuoltua. Kivi vietti myös vaikean lapsuuden, sillä häntä koulukiusattiin. Hän oli enimmäkseen kotikoulutuksessa ja sai opetusta useilta eri henkilöiltä.

Nuorena kirjailijaksi

Kivin elämä meni kuitenkin eteenpäin, ja hän alkoi kirjoittaa jo 18-vuotiaana. Nuori mies oli hyvin innokas ja ilmeisen lahjakas kirjoittaja, mutta monet hänen töistään hylättiin. Kivi oli henkisesti hyvin herkkä ja suuttui helposti, kun jotain töitä tai näytelmiä hylättiin.

Kivi oli itse asiassa oman aikansa outsider, sillä hän oli suomalainen kirjailija, kun kaikki muut kirjailijat kirjoittivat ruotsiksi. Kivi yritti löytää paikkansa suomenkielisellä kentällä ja kirjoitti erilaisia näytelmiä ja näytelmien ruotsinnoksia. Hän oli yrittänyt saada Seitsemän veljestä julkaistua jo vuonna 1859, mutta se hylättiin.

Henkisesti epävakaa

Kivi kärsi paljon sisäisestä kivusta, sillä hän tunsi itsensä erilaiseksi kuin muut ihmiset. Hän alkoi juoda ja sairastui pakkomielletautiin, joka vei hänen henkensä vain 38-vuotiaana. Kivi on yksi niistä taiteilijoista, joihin kohdistuu paljon spekulaatioita siitä, mitä heidän elämäänsä vaikuttivat monet eri asiat, kuten koulukiusaaminen, henkinen herkkyys, alkoholi ja näytelmien kirjoittaminen.

Seitsemän veljestä edelleen luetuin

Mitä sitten tekee Aleksis Kivin niin merkittäväksi kirjailijaksi? Ensinnäkin hän aloitti suomenkielisen kaunokirjallisuuden kulun ja hänen tuotoksensa Seitsemän veljestä on edelleen yksi Suomen luetuimmista kirjoista. Kivi tuo myös esiin Suomen kansan luonteenpiirteitä, etenkin käytöksen ja asenteiden kautta. Hän tarkastelee suomalaista yhteiskuntaa, tapoja ja normeja kriittisellä silmällä. Tämä on todella merkittävää suomalaisessa kulttuurihistoriassa, sillä hän loi suomalaisen identiteetin, joka yhdistää koko kansakuntaa.

Taitava ja omistautunut

Kivi oli myös taitava kertoja ja hänen kirjansa ovat tarinankerronnassa huippuluokkaa. Hän osasi kuvata henkilöitään syvällisesti ja tarkasti ja tunsi tunteiden maailman hyvin. Kivin kirjoitusten perusteella hänen elämänsä ei ollut helppo ja hän oli ehkä jopa liian herkkä tähän maailmaan. Hänen terveellinen järkensä ja humoristinen mielensä olivat vahvat puolet hänen henkilöllisyydessään.

Aleksis Kivi tunnetaan erityisesti romaaneistaan ja näytelmistään, mutta hänen tuotantoonsa kuului myös pieniä runoja. Kivi oli sitkeä ja taisteli urheasti suomenkielisen kirjallisuuden puolesta, vaikka hänen kirjansa ja näytelmänsä hylättiin monta kertaa.

Kivi oli Suomen kirjallisuuden merkittävä henkilö ja hänen tuotantonsa on edelleen Suomen kirjallisuuden kulmakivi. Hän oli maamme ensimmäinen suomalainen kirjailija ja häneen liittyy paljon sitä samaa henkeä, jota maamme arvostaa. Hänen työnsä ovat syvällisiä ja hän tutki kirjoituksissaan suomalaisen elämän mystiikkaa.