Helsingin tuomiokirkko

Helsingin tuomiokirkko on yksi Suomen suosituimmista nähtävyyksistä, ja se valvoo kaupungin ydintä sen korkeudelta. Se on myös yksi maan tunnetuimmista katedraaleista, joka houkuttelee miljoonia matkailijoita vuosittain. Monet paikallisetkin käyvät melkein päivittäin ihmisvilinäisellä Senaatintorilla, jolla kirkko sijaitsee.

Helsingin Tuomiokirkko

Tuomiokirkko on yksi Helsingin tärkeimmistä rakennuksista, sen arkkitehtoninen arvo on vertaansa vailla. Katedraali on tunnustettu kulttuurihistoriallinen monumentti siitä asti, kun se virallisesti valmistui vuonna 1852. Helsingin tuomiokirkko on sentin tarkkuudella suunniteltu ja sen edistyksellinen arkkitehtoninen tyyli totesi paikkansa Wienin klassismin trendin keskellä.

Kirkon suunnitteli saksalainen arkkitehti Carl Ludvig Engel. Tuomiokirkko onkin yksi Engelille ominaisesta empire-tyylistä. Engel matkaili keski-euroopan monumenteissa ja hän on soveltanut näitä tyylejä designiin. Tuomiokirkon nimi on tullut paikalta, jonka päällä se on rakennettu – Senaatintorin pohjoispäässä on vanhan Porvoon tuomiokirkon paikka.

Tuomiokirkon yksityiskohtia

Katedraalin torneja luonnehtii neogoottilainen tyyli. Niitä koristavat ulkoapäin pienet goottilaiset ikkunat, jotka lisäävät huomattavasti alueen kaupunkimaisuutta. Näkyvyys toreille, ympäröiville kaduille ja vesille on vaikuttava, ja tuomiokirkolla on aina ollut tärkeä merkitys kaupungin elämässä.

Katedraalin keskilaivan katto on koristeltu englantilaisella kilpikonnamaalauksella ja sen värikäs sisustus luo tunnelman täydellisyyden kuvan. Kirkon keskusikkunan yläpuolella julistaa samettiin puetut Kristus ja Johannes Kastaja ikonistansa, mikä vie kävijän henkeä pois. Tuomiokirkko oli myös Suomen keisarikunnan luola huomion keskipiste, mikä on edelleen jäljellä katedraalin upeassa sisustuksessa.

Katedraalin kerrosjakauma ja sisältö ovat yhtä kiinnostavia kuin sen arkkitehtuuri. Kirkon suuri keskilaiva jakautuu kolmeen eri osaan – korokkeeseen, johon kuului vain pappisjoukko, keskilaivaan, johon tavalliset ihmiset istuivat, ja planaarin kirkon etuosassa sijaitsevan alttarin edessä. Keskilattia oli äärimmäisen tasainen verrattuna muihin kirkkoihin, mikä auttoi ihmisiä löytämään paikkansa tuomiokirkon suuressa keskittymisessä.

Keskeinen sijainti

Helsingin tuomiokirkko sijaitsee Senaatintorin laidalla, jonka kauneus on kuin suoraan tarinoista. Alue on pitkään ollut arvostettu tapaamispaikka, ja katedraali on sen hallitseva piirre. Katedraalin takana sijaitsee valtava portaat, jotka johtavat Senaatintorin laajalle aukiolle, josta on komeat näkymät katedraalille ja ympäröiville rakennuksille.

Helsingin tuomiokirkko edustaa merkittävää osaa Suomen kulttuuriperinnöstä ja se toimii yhtenä tärkeimmistä historiallisista ja kulttuurisista maamerkeistä. Se on kauneus ja hämmennys, joka on vanginnut miljoonia kävijöitä sen perustamisesta asti, ja sen jälki on edelleen läsnä Helsingin kaupungin tärkeimmällä aukiolla. Katedraali on elävä tunniste Suomen kauneudesta ja kiinnostaa kaiken ikäiset matkailijat. Helsingin tuomiokirkko on todella vaikuttava nähtävyys, jonka tärkeyttä ei voi mitenkään vähätellä. En juuri koskaan aiheke tapahdu mitään millä kirkko yhdistettäisiin ja se on auki lähes aina, joten sen mahdollinen käynti on ehdottomasti suositeltavaa.