Käärijä

Jere Mikael Pöyhönen, taiteilijanimeltään Käärijä, on suomalainen rap-musiikkiin erikoistunut artisti. Hän syntyi 21. lokakuuta 1993 Helsingissä. Käärijä tekee musiikkia levy-yhtiö Monsp Recordsille.

Vuoden 2023 Uuden Musiikin Kilpailussa Käärijä voitti ja sai mahdollisuuden edustaa Suomea Eurovision laulukilpailussa samana vuonna. Hänen esittämänsä kappale oli nimeltään “Cha cha cha“. Eurovision laulukilpailussa Käärijä sai suurimman määrän yleisöääniä ja lopulta sijoittui toiseksi kokonaispisteissä.

Nuoruus ja alku-ura

Pöyhönen asui suurimman osan nuoruudestaan Vantaan Ruskeasannassa. Hän oli innokas rumpujensoittaja ja harrasti myös freestylelaskettelua. Lisäksi hän pelasi jääkiekkoa aina 19-vuotiaaksi saakka. On mielenkiintoista huomata, että nykyinen NHL-pelaaja Esa Lindell oli samanaikaisesti hänen joukkuetoverinsa Kiekko-Vantaan juniorijoukkueessa.

Pöyhönen opiskeli sisustuksen ja verhoilualan perustutkinnon Vallilan ammattikoulussa ja haaveili pitkään urasta sisustussuunnittelijana. Hän on työskennellyt myös autoliikkeessä kuvien käsittelijänä ja autonvalokuvaajana. Yläasteella Käärijä innostui rap-musiikista ja vuonna 2014 hän alkoi itsekin luoda omaa musiikkia. Alussa hänen musiikkinsa aiheet käsittelivät pääasiassa uhkapelaamista. Tämä aihe näkyy edelleen osittain hänen nykypäivän tuotannossaan. Hänen artistinimensä on peräisin kaveripiirin vitsistä, ja se viittaa rahan voittamiseen uhkapeleissä eli “käärimiseen”.

Käärijä julkaisi musiikkia itse rahoittaen vuoteen 2017 asti, kunnes Monsp Records julkaisi hänen ensimmäisen tuplasinglensä “Koppi tules” / “Nou roblem“. Singlen A-puoli sai positiivista palautetta ja Käärijä solmi sopimuksen Monsp Recordsin kanssa.

Tyyli ja mieltymykset

Käärijä on maininnut, että Rammstein on yksi hänen musiikillisista vaikuttajistaan. Hän on tatuoitunut Rammsteinin logon rintaansa. Käärijä loi itselleen tunnistettavan ulkoisen tyylin vuonna 2015 pottatukalla, jota kuvailtiin “rumaksi ja törkeäksi” hiusmalliksi.

Vuonna 2016 hän pukeutui kirkkaankeltaiseen pukuun, ja esiintyessään hänestä tuli tunnettu yläosattomasta lookistaan. Vuonna 2023 Käärijän pukeutumistyyli muuttui neonvihreäksi Uuden Musiikin Kilpailun aikana, sillä tuotantotiimi halusi hänen erottuvan edellisen vuoden voittajan, The Rasmuksen, keltaisesta tyylistä.

UMK toi suosiota

Ennen Uuden Musiikin Kilpailua Käärijä kertoi tehneensä vuosittain noin 25 keikkaa. Vaikka hänen suosituimmilla kappaleillaan oli jo tuolloin miljoonia kuuntelukertoja, Käärijä oli suurelle yleisölle tuntematon. Suosio kuitenkin kasvoi “Cha cha cha” kappaleen myötä, ja Käärijä ilmoitti myyneensä heti kappaleen julkaisun jälkeen “hetkessä 40 keikkaa”.

Pöyhösen sairastuminen

Vuonna 2014 Pöyhönen joutui sairaalaan, koska hänen kärsimänsä haavainen koliitti paheni äärimmäisen vaaralliseksi. Pöyhöseltä oli kiireellisessä leikkauksessa poistettava paksusuoli. Ellei tulehdusta olisi pysäytetty, se olisi levinnyt sisäelimiin ja johtanut kuolemaan. Myöhemmin Pöyhönen on tunnustanut tämän tapahtuman merkinneen käännekohtaa hänen elämässään, jolloin hän päätti keskittyä enemmän artistiuraansa.

UMK 2023 ja Euroviisut

Vuoden 2023 helmikuussa Käärijä osallistui Suomen karsintoihin Euroviisuihin, Uuden Musiikin Kilpailuun. Hänen onnistui voittaa UMK suurella erolla, keräten 539 pistettä, kun toiseksi sijoittuneet Portion Boys sai 152 pistettä. Käärijän kappale “Cha cha cha” oli yksi suosikeista ja se vei voiton koko kilpailussa.

Käärijä käynnisti viisumatkansa Liverpoolissa ensimmäisessä semifinaalissa 9. toukokuuta 2023, ja hän pääsi jatkoon kilpailun finaaliin yleisöäänestyksen perusteella. Semifinaalissa, jossa vain yleisöäänillä oli merkitystä, “Cha cha cha” keräsi eniten pisteitä.

Finaalissa Käärijä sijoittui toiseksi saaden 526 pistettä. Tämä on Suomen kaikkien aikojen toiseksi korkein sijoitus Euroviisuissa; ainoastaan “Hard Rock Hallelujah”, jolla Lordi voitti vuoden 2006 kilpailun, sijoittuu sitä paremmin.

Toinen sija on myös paras saavutus suomenkielistä kappaletta esittävälle artistille Euroviisuissa. Lisäksi Käärijä sai toiseksi eniten yleisöääniä Euroviisujen historiassa, vain Ukrainan “Stefania” vuodelta 2022 keräsi enemmän ääniä.

Kun Käärijä osallistui laulukilpailuun, se herätti paljon huomiota Suomessa ja sai aikaan Käärijä -huumaa. Kilpailuviikolla Helsingin päärautatieaseman Lyhdynkantajaveistokset pukeutuivat vihreisiin boleroihin, jotka olivat Käärijän tunnistettava asu “Cha cha cha” -kappaleen esityksissä.

Kilpailu, mukaan lukien semifinaali, keräsi valtavat katsojaluvut Suomessa. Presidentti Sauli Niinistö lähetti onnittelut artistille kilpailumenestyksestä.

Käärijä-muraali valtaa tilan Vantaalla

Vantaan kaupunki ilmoitti järjestävänsä kiitosjuhlat artistille ja päätti samalla tehdä seinämaalauksen, joka kunnioittaisi artistin nuoruudenajan asuinympäristöä Ruskeasannassa. Artisti Käärijä ei kuitenkaan halunnut järjestää yleisötapahtumaa, mutta muraali päätettiin tehdä Tikkurilan Tikkuraitilla sijaitsevan Prisman julkisivuun.

Käärijä-muraalin suunnittelusta vastasivat Viivi Vierinen, Juha Lahtinen ja Joonas Koponen, ja se paljastettiin lokakuussa 2023.

Euroviisujen jälkeen

Syyskuussa vuonna 2023 Käärijä julkaisi rap-artisti Tommy Cashin kanssa tehdyn uuden kappaleen nimeltä “It’s Crazy, it’s Party“. Hieman myöhemmin, lokakuussa, Käärijältä ilmestyi taas uusi kappale nimeltä “Huhhahhei“.

Marraskuussa 2023 Käärijä sai tunnustusta musiikkialalla voittamalla parhaan pohjoismaisen artistin palkinnon MTV Europe Music Awardseissa. Hänen saavutuksensa oli merkittävä, sillä hän päihitti muun muassa Euroviisuvoittaja Loreenin.

Suomen itsenäisyyspäivänä 6.12.2023 Käärijä osallistui ansaitusti Linnan juhliin, joihin hän oli saanut kutsun presidentti Sauli Niinistöltä.