Lapin revontulet

Lapin revontulet ovat yksi maailman upeimmista luonnonilmiöistä. Ne ovat myös yksi niistä harvoista luonnonilmiöistä, jotka onnistuvat aina hämmästyttämään meitä. Revontulet ovat saaneet alkunsa auringon aktiivisuuden seurauksena. Aurinko heittää avaruuteen valtavia hiukkaspurkauksia, jotka päätyvät Maan lähistölle. Näitä hiukkasia kutsutaan auringonmagneettisiksi myrskyiksi. Kun nämä hiukkaset kohtaavat Maan ilmakehän kanssa, syntyy revontulet.

Valosaaste häiriönä

Revontulet ovat siis valoa, joka syntyy, kun auringonmagneettiset myrskyt osuvat Maan ilmakehään. Revontulet ovat nähtävissä vain pimeällä taivaalla, sillä päivänvalo häivyttää niiden loiston. Paras aika nähdä Lapin revontulet on syksy ja talvi, kun pimeä aika kestää pitkään. Revontulien katselupaikaksi kannattaa valita korkealle kohoava paikka, kuten vaikkapa tunturi. Silloin taivasta on helppo tarkkailla ilman, että lähellä olevat kaupungit tai kylät häiritsevät näkymää.

Revontulet voivat ilmetä monessa eri muodossa. Yleisimmät ovat vihreät tai keltaiset valot, jotka leimuavat taivaalla. Näiden värien takana on pelkästään ilmakehän kaasujen kemiallinen reaktio. Kun hiukkaset kohtaavat ilmakehän kaasujen atomeja, syntyy energia, joka tulee ulos valona. Mitä korkeammalle ilmiö tapahtuu, sen kirkkaammin revontulet näkyvät.

Kuoleman valo

Revontulien nimi tulee Pohjois-Lapin alkuperäiskansoilta eli saamilaisilta. He kutsuivat niitä “guovssahas”, joka tarkoittaa “kuoleman valoa”. Heidän mukaansa revontulet olivat vainajien henkiä ja henkien tanssia taivaalla. Nykyään revontulien katsellaan olevan yksi Lapin alueen suurimmista vetonauloista. Revontulet houkuttelevat vuosittain valtavan määrän matkailijoita ihastelemaan kaunista ilmiötä.

Revontulien kohdalla ennusteiden seuraaminen on tärkeää. Revontulet eivät nimittäin ole taattu näky koko pimeän ajan. Jotta revontulet näkyisivät, ilmakehän tulee olla häiriöttömässä tilassa, sillä vain silloin energiat pääsevät liikkumaan niin, että revontulet syntyvät. Jos ennusteet lupaavat revontulia, kannattaa kuitenkin ottaa mukaan lämpimät vaatteet ja viettää hetki taivaan alla.

Matkailun vetonaula

Revontulien katselu on yksi Lapin alueen suurimmista matkailun vetonauloista. Esimerkiksi Rovaniemi on yksi niistä Lapin kaupungeista, joissa myös keskustaan asti näkyy revontulia. Yöllä onkin erittäin hienoa kävellä Rovaniemen keskustassa, kun taivas täyttyy loimottavilla väreillä.

Revontulista huomiota kiinnittävät myös kuuluisat tieteen tutkijat. He ovat olleet erittäin kiinnostuneita revontulista ja yrittäneet tutkia ilmiötä pitkään. Monet tieteilijät ovat käyneet Lapissa ja yrittäneet löytää vastaukset revontulien syntymiseen. Tällä hetkellä kaikista järkevimmiltä vaikuttaa se, että revontulet tulisivat neljästä ilmakehän kerroksesta: ihmiset voivat kuulla niitä, mutta nähdä niitä ei. Joskus revontulet näkyvät myös eteläisissä osissa Suomea, mutta harvemmin. Pohjois-Lapissa revontulia on lähes sata prosenttia selvästi enemmän kuin esimerkiksi Rovaniemen eteläpuolella.

Lapin revontulet ovat yksi harvoista luonnonilmiöistä, jotka ovat varmasti kaikkien ihastelemisen arvoisia. On upeaa nähdä taivaan loistavan kauniissa keltaisissa ja vihreissä väreissä. Revontulien katsominen on elämys, joka jää varmasti mieleen pitkäksi aikaa. Lappi on todellinen revontulien ihmemaa, jonka kauneuteen voi aina palata uudelleen ja uudelleen.