Carl Gustaf Emil Mannerheim

Carl Gustaf Emil Mannerheim on yksi Suomen merkittävimmistä historiallisista henkilöistä, jonka rooli maamme itsenäistymisessä ja jatkosodassa on merkittävä. Hän oli karismaattinen sotilasjohtaja ja Suomen presidentti, jonka panos maamme historian kannalta on korvaamaton. Tässä artikkelissa kerron tarkemmin Mannerheimin elämästä ja hänen merkityksestään Suomen historiassa.

Mannerheim syntyi Askaisten kunnassa 4.6.1867. Hänen vanhempansa olivat suomalais-ruotsalainen aatelissuku ja hän kasvoi hyvin varakkaassa perheessä. Hänen isänsä oli kenraali ja hänen isoisänsä oli ollut venäläinen kenraali, joten sotilaslaji oli ollut läsnä Mannerheimin suvussa jo pitkään. Carl Gustaf kävi oppikoulua Helsingissä ja sen jälkeen hän lähti opiskelemaan Eurooppaan. Hän opiskeli ensin tekniikkaa Dresdenissä ja sen jälkeen sotilasasioita Pietarissa.

Sotilasuran alku

Mannerheimin sotilasura alkoi Venäjän armeijassa, jossa hän palveli 20 vuotta. Hän toimi eri sotilasarvoissa Venäjän armeijassa ja saavutti kenraalin arvon. Mannerheim taisteli myös Venäjän-Japanin sodassa ja ensimmäisessä maailmansodassa. Hän sai useita kunniamerkkejä ja palkintoja Venäjän armeijalta. Kuitenkin hänen lojaalisuutensa Venäjään horjui Venäjän vallankumouksen ja vallanvaihdon myötä.

Paluu Suomeen

Suomen itsenäisyysjulistus tapahtui 6.12.1917. Tähän aikaan Mannerheim palasi Suomeen ja hänestä tuli Suomen puolustusvoimien ylipäällikkö. Tällöin Suomi oli sisällissodan repimä ja sisäinen tilanne oli hyvin huono. Mannerheim toimi merkittävässä roolissa sisällissodan aikana, kun hänen johdollaan valkoiset saavuttivat voiton punaisista. Hänen jälkeensä Mannerheimista tuli Suomen itsenäisyyden turvaaja ja puolustaja.

Vuonna 1919 Mannerheim nimitettiin Suomen tasavallan marsalkaksi ja seuraavana vuonna hänestä tuli Suomen puolustusvoimien ylipäällikkö yhdeksäksi vuodeksi. Tämän ajanjakson aikana Mannerheim keskittyi Suomen puolustukseen ja armeijan uudistamiseen. Hänen johdollaan Suomen puolustusvoimat kehittyivät tehokkaaksi ja moderniksi.

Selviytyjänä sodasta

Toisen maailmansodan aikana Mannerheimin rooli Suomen historiassa oli merkittävä. Suomi taisteli jatkosodassa neuvostojoukkoja vastaan ja Mannerheim toimi sodan aikana puolustusvoimien ylipäällikkönä. Jatkosota oli Suomelle erittäin haastava ja raskas jakso, mutta Mannerheimin johdolla Suomi selvisi sodan loppuun asti. Sodan jälkeen Mannerheim erosi tehtävästään ja hänestä tuli Suomen tasavallan presidentti vuosiksi 1944-1946.

Mannerheimin jälkeen Suomen historiassa on ollut monia merkittäviä henkilöitä, mutta Mannerheimin panos Suomen historiaan on vertaansa vailla. Hänen uransa kattoi Suomen itsenäisyyden alkuaikojen sisällissodan, Suomen puolustusvoimien uudistamisen, jatkosodan ja Suomen aseman vahvistamisen maailmannäyttämöllä. Mannerheimin elämän tarina on inspiroiva kaikille, jotka haluavat nähdä, että suuriakin haasteita voi voittaa, kun on oikeat henkilöt oikeilla paikoilla.

Lyhyesti sanottuna Carl Gustaf Emil Mannerheim oli Suomen historiallinen hahmo, jonka merkitys Suomen kansalle ja sen itsetunnolle on korvaamaton. Hänen roolinsa Suomen puolustajana ja itsenäisyyden turvaajana on antanut meille mahdollisuuden nauttia Suomen itsenäisyydestä ja vapaudesta tänä päivänä. Hänen merkityksensä Suomelle ja sen historialle on ikuisesti muistamisen arvoinen.