Suomen kansallislintu

Suomen kansallislintu on laulujoutsen (Cygnus cygnus), joka on suurikokoinen vesilintu ja kuuluu sorsalintujen heimoon. Laulujoutsen on Suomen ainoa joutsenlaji ja yksi Euroopan suurimmista lintulajeista. Sen siipien kärkiväli voi olla jopa kaksi ja puoli metriä, ja sen pituus on noin 140-160 cm. Laulujoutsen on ulkonäöltään tunnistettava valkoisesta höyhenpeitteestään ja mustakeltaisesta nokastaan.

Laulujoutsenpariskunta

Pesintä ja ruokavalio

Laulujoutsen pesii pohjoisilla tunturijärvillä ja soilla. Pesäpaikan valintaan vaikuttavat monenlaiset tekijät, kuten järvien sijainti, ruokailumahdollisuudet ja petojen läheisyys. Laulujoutsenparit pysyvät yhdessä elinikänsä ajan, ja ne rakentavat pesänsä yleensä rannan läheisyyteen ruohikolle tai sammaleelle. Pesä on iso ja kuppimainen, ja sen sisusta on vuorattu höyhenillä ja kasvimateriaaleilla.

Laulujoutsenen ruokavalio koostuu pääasiassa kasveista, kuten sammalista, levistä ja vesikasveista. Se syö myös hyönteisiä ja muita pikkueläimiä, kuten äyriäisiä ja nilviäisiä. Laulujoutsen saalistaa ruokaansa sukeltamalla syvälle veden alle ja laiduntamalla rannan tuntumassa.

Ääni kuin torvella

Laulujoutsenen ääni on yksi sen tunnistettavimmista piirteistä. Se osaa tuottaa monia erilaisia ääniä, mukaan lukien kovaäänistä torvea muistuttavaa huutoa, hiljaisempaa kurnutusta ja pehmeää kuhertelua. Laulujoutsenen huutoa voi kuulla etenkin pesimäkaudella, kun parit viestittelevät keskenään ja puolustavat reviiriään.

Merkittävä kulttuurisymboli

Laulujoutsen on ollut merkittävä kulttuurisymboli Suomessa jo vuosisatojen ajan. Sitä on esimerkiksi kuvattu Kalevalassa ja muissa kansantarinoissa. Suomi valitsi laulujoutsenen kansallislintukseen vuonna 1960 sen kauneuden, arvokkuuden ja elinvoimaisuuden takia. Laulujoutsen on myös yksi tärkeimmistä suojeltavista lintulajeista Suomessa ja Euroopassa. Sen kannan arvioidaan olevan noin 10 000–12 000 yksilöä Suomessa, ja lajin elinalueita pyritään suojelemaan monin tavoin, esimerkiksi rajoittamalla metsänhakkuita ja turvetuotantoa.

Laulujoutsen on upea lintu, joka edustaa suomalaisen luonnon kauneutta ja arvokkuutta. Vaikka se on arvostettu Suomen kansallislintuna, se on myös uhanalainen laji, jonka elinympäristöjä uhkaavat monet tekijät, kuten vesien saastuminen ja ilmastonmuutos. Tämän vuoksi on tärkeää suojella laulujoutsenen pesimä- ja ruokailualueita sekä tarjota sille sopivat elinolosuhteet, jotta se voi jatkaa kauniin laulunsa ja arvokkaan olemassaolonsa säilyttämistä myös tuleville sukupolville.