Väinö Linna

Väinö Linna näki päivänvalon 20. joulukuuta vuonna 1920 Ylä-Savossa. Hänen isänsä oli torppari ja äiti kotiäiti, ja perheessä oli kymmenen lasta. Linnan lapsuus oli köyhä, mutta hän sai mahdollisuuden käydä kansakoulun loppuun.

Nuoren Väinön ainoat harrastukset kaupunkiympäristössä olivat lukeminen ja elokuvien katselu. Myöhemmin Linna huomasi, että elokuvien ahkeralla seuraamisella oli vaikutusta hänen kirjoituksiinsa, jotka oli myös helppo sovittaa elokuviksi.

Sotilaselämä inspiraation lähteenä

Suomen talvisodan aikana Väinö Linna oli väestönsuojelutehtävissä korttelin vartijana ja häntä miellytti sotilaselämä. Hän käytti paljon aikaa lukemiseen ja kirjoittamiseen, ja hänen esikoisteos “Päämäärä” julkaistiin vuonna 1947.

Väino Linnan menestysteos Tuntematon sotilas julkaistiin vuonna 1954 oli kiistelty teos ja suuri myyntimenestys. Kirjailija pystyi kirjan myyntitulojen ansiosta lopettamaan tehdastyönsä, ostamaan maatilan ja aloittamaan Pohjantähti-trilogian kirjoittamisen.

Kirjailijan ura kuitenkin käynnistyi todenteolla, kun Linnalta ilmestyi hänen läpimurto-romaaninsa “Täällä Pohjantähden alla” vuonna 1959. Sarjassa seurattiin pohjalaisen Koskelan talon väkeä 1800-luvun lopulta aina toisen maailmansodan loppuun asti. Romaani sivusi suuria yhteiskunnallisia asioita, kuten köyhyyttä, työläisten oikeuksia ja poliittisia tapahtumia.

Täällä Pohjantähden alla nosti Linnan yhdeksi Suomen rakastetuimmista kirjailijoista. Romaani oli niin suosittu, että myös televisiossa esitettiin samaan aikaan draama-sarja, joka perustui romaaniin.

Kirjailijan uran loppuvaiheet

Linnan kirjoitti monia romaaneja uransa aikana, joista monet sivusivat suuria yhteiskunnallisia kysymyksiä, kuten toisen maailmansodan vaikutuksia suomalaiseen yhteiskuntaan. Hän kirjoitti myös novelleja, ja elämänsä loppupuolella hän kirjoitti muistelmia ja poliittisia kirjoituksia.

Kirjailijan uransa jälkeen, Linnan terveys alkoi rapistua. Hän kuoli keuhkosyöpään 21. huhtikuuta vuonna 1992. Hänen kuolemansa jälkeen hänet on muistettu monin tavoin, muun muassa Tampereen keskustassa Finlaysonin vanhalla tehdasalueella sijaitsee Väinö Linnan aukio. Aukio on osa Tammerkosken teollisuusmaisemaa, joka on Museoviraston toimesta luokiteltu vuonna 2009 valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi.

Väinö Linna oli ylpeä suomalaisuudestaan ja hän uskoi, että kirjallisuus on keino kertoa suomalaisten tarinaa heille itselleen sekä maailmalle. Hänen vaikutuksensa suomalaiseen kirjallisuuteen on suuri, ja hänen kirjojensa yhteiskunnallinen painoarvo on ollut merkittävä. Hänen kirjoituksensa ovat olleet tarpeellisia ja tärkeitä niin suomalaisille kuin koko maailmallekin.