Suomen lippu on maamme tunnetuin ja käytetyin symboli. Sen vaakunassa on suomalaisille rakkaat sininen ja valkoinen väri. Suomen lippu kuitenkin syntyi vasta vuonna 1918, kun Suomi itsenäistyi Venäjästä.
Suomen itsenäisyyden aikana sinivalkoisesta lipusta tuli nopeasti kansallinen symboli. Suomessa vietettiin ensimmäinen lipun päivä vuonna 1919, jolloin kansalaiset hurrasivat lipulle paraatissa.
Alkuperä
Suomen lipun alkuperäinen idea on tuntematon, mutta on arveltu sen olevan peräisin Suomen lippu -kilpailusta, joka järjestettiin vuonna 1918. Kilpailuun osallistui yli 200 ehdotusta.
Lopullisen version Suomen lipusta suunnittelivat kuitenkin sotilaspukukomitean piirustustoimiston taiteilijat Eero Snellman ja Bruno Tuukkanen.
Suomen lippu on myös herättänyt poliittista keskustelua Suomen historiassa. Ruotsin vallan aikana Suomen siniristilippu oli eräänlainen protestilippu, jonka talonpojat ottivat käyttöön. Tsaarin aikana Suomessa käytettiin Venäjän lippua, mikä herätti Suomessa vastarintaa.
Ensimmäisen maailmansodan aikana Suomi oli osa Venäjän keisarikuntaa ja käytti Venäjän lippua. Saksan kanssa solmittu Brest-Litovskin rauha toi Suomelle kuitenkin itsenäisyyden mahdollisuuden. Suomen sotahallitus aloitti lippukilpailun ensimmäisten kansallisten symbolien suunnittelemiseksi vuoden 1918 tammikuussa.
Siniristilippu nousi nopeasti kansan suosioon
Lipun käyttö levisi myös siviilien keskuudessa. Vuodesta 1918 alkaen sinivalkoinen lippu on ollut Suomen kansallinen symboli. Lipusta tuli pian myös Suomen virallinen valtion lippu vuonna 1918, kun Suomi itsenäistyi Venäjästä.
Suomen lipun käyttö on perinteisesti liittynyt juhlapäiviin ja virallisiin tilaisuuksiin. Liputusta ei ole kuitenkaan ollut säännönmukaista ennen vuotta 1978, jolloin Suomessa säädettiin laki liputuksesta.
Myös kansainvälisesti huomioitu
Suomen lippu on saavuttanut myös kansainvälistä huomiota. Lipun käyttöä oli kielletty Neuvostoliitossa vuoteen 1955 saakka. Yhdysvaltain presidentti Richard Nixon kantoi Suomen lippua presidentinlinnan edessä Helsingissä vuonna 1972 vieraillessaan Suomessa.
Suomen lippua käytetään nykyisin monissa yhteyksissä Suomessa. Se liehuu yksityiskodeissa, yrityksissä ja julkisissa rakennuksissa. Lipun käyttö korostaa kuuluvuutta Suomen valtioon ja sen kansalliseen identiteettiin.
Suomen lippu on kuitenkin paljon enemmän kuin vain kansallinen symboli. Se on historiallinen muistomerkki itsenäisyydestämme, sen menetyksistä ja voitoista. Lipun värejä ja sen yksinkertaista muotoa on käytetty suomalaisessa taiteessa, kulttuurissa ja muotoilussa monin eri tavoin.
Suomen lippu on yksi Suomen tärkeimmistä tunnusmerkeistä ja se on lujasti juurtunut suomalaiseen kulttuuriin ja historiaan. Lipusta on tullut selvästi yksi suomalaisuuden tärkeimmistä symboleista ja se on kaikille suomalaisille rakas merkki.