Teemu Selänne

Teemu Selänne on yksi Suomen suosituimmista ja menestyneimmistä jääkiekkoilijoista. Hänen uransa ammattilaisena kesti yli 20 vuotta, joista suurimman osan hän pelasi NHL:ssä. Selänne oli yksi aikansa parhaista pelaajista ja hänestä muodostui suunnaton urheilutähti, jonka saavutuksia ja persoonaa kadehdittiin ja ihaillaan ympäri maailmaa.

Selänne syntyi Helsingissä vuonna 1970. Hän aloitti jääkiekon pelaamisen kuusivuotiaana, jolloin hän liittyi Kiekko-Espoon joukkueeseen. Siitä lähtien Selänne osoitti suurta lahjakkuutta ja halua menestyä jääkiekkoilijana. Hän pelasi useissa junioreiden sarjoissa ja edusti Suomea kansainvälisissä turnauksissa nuorten tasolla.

Ura

1990-luvun alussa Selänne siirtyi ammattilaispelaajaksi turkulaiseen TPS:ään, missä hän dominoi Suomen Liigaa. Vuonna 1992 Selänne debytoi myös Suomen maajoukkueessa ja pelasi loistavasti. Hänen hyökkäyspeli, nopeus ja maalintekotaito olivat omaa luokkaansa.

Selänteen uran käännekohta tapahtui kuitenkin vuonna 1992, kun hän siirtyi NHL:ään Winnipeg Jetsiin. Hänen ensimmäinen kausi NHL:ssä oli uskomaton: Selänne teki 76 maalia ja 132 tehopistettä, mikä vielä tänäkin päivänä on NHL:n tulokaspelaajien ennätys. Hän voitti Calder Memorial Trophy -palkinnon eli NHL:n parhaan tulokaspelaajan palkinnon.

Selänteen menestyksen jatkui myös myöhemmin NHL:ssä. Hän pelasi useissa eri joukkueissa, kuten Anaheim Ducksissa, San Jose Sharksissa ja Colorado Avalanchessa. Siitä huolimatta hän pysyi yhden linjan miehenä eli maalitykkinä ja nopeana luistelijana. Hänen peliään oli hienoa katsella ja hän jakoi iloa niin fanien kuin kenttäkavereidenkin kesken.

Menestyksen salaisuus

Selänteen menestyksen salaisuus piilee hänen hurjassa motivaatiossaan, hän piti itseään aina parhaassa kunnossa ja oli valmis uhraamaan paljon rahaa, aikaa ja vaivaa uransa eteen. Hän oli täydellinen urheilija, joka kunnioitti jokaisen vastustajan, ystävällinen kiekkomaailman ulkopuolella ja aina nöyrä.

Uran jälkeinen elämä

Selänne lopetti peliuransa vuonna 2014 ja jätti pitkälle uralleen monia muistettavia hetkiä kiekkofaneille. Vuonna 2017 hän hyväksyttiin Jääkiekkoleijonien joukkoon, mikä on yksi merkittävimmistä palkinnoista suomalaiselle jääkiekkoilijalle.

Selänteen ura osoittaa, että suomalaisesta jääkiekosta löytyy todellisia huippupelaajia. Selänteen lisäksi esimerkiksi Jari Kurri, Saku Koivu ja Mikko Koivu ovat kaikki nauttineet menestyksestä kansainvälisellä tasolla. Selänteen saavutukset auttoivat muokkaamaan Suomen jääkiekkoilun kuvaa maailmalla ja innostivat kovasti seuraavia sukupolvia.

Teemu Selänteen ura tulee olemaan ikuisesti osa suomalaista urheiluhistoriaa, ja hänen perintönsä jääkiekkoilijana tulee innoittamaan monia tulevia sukupolvia. Selänne on yksi Suomen tunnetuimmista urheilijoista maailmankartalla. Hän jätti suuren jäljen paitsi Suomen jääkiekkoon, niin myös maailman urheilumaisemaan ja kiihdytti Suomen urheilumaineen nousua uudelle tasolle.