Jari Kurri

Jari Kurri on suomalainen jääkiekkoilija, joka on tehnyt vaikutuksen maailmanlaajuisesti monella tavalla. Alkuperäiseltä nimeltään Jari Pekka Kurri, hän on syntynyt 18. toukokuuta 1960 Helsingissä. Hänen isänsä Pertti Kurri oli suomalaisen tenniksen huippunimi 1950-luvulla ja äiti Sinikka Kurri toimi gymnastiikkavalmentajana. Jari laittoi luistimet jalkaansa 6-vuotiaana ja hänestä oli pian selvää, että jääkiekko oli hänen lajinsa.

Alku-ura

Kurri aloitti jääkiekkoilun Helsingin Jalkapalloklubissa. Hän nousi varhain esiin kyvyillään ja valittiin Töölön Vesan joukkueeseen, josta hän siirtyi pääkaupungin Jokereihin. Jokereissa Kurri näytti jo nuorena taitonsa, jollaista Suomi ei ollut nähnyt. Hän hurmasi yleisön tehokkaalla pelillään, taitonsa ja nopeutensa avulla. Kurri muistetaan erityisesti Jokerien väliaikatilalle tekemästään maailmanennätyksestä kiekkoloikan pituudessa: 7,37 metriä.

Kurri pelasi ensimmäisen kerran Suomen maajoukkueessa vasta 18-vuotiaana, vuonna 1978. Hän oli kuitenkin ujo ja vetäytyvä ja häntä katsottiin skeptisesti. Kurri tarvitsi kehittyäkseen pelillisesti ja henkilönä kokemusta ulkomaalaisista pelityylistä ja -kulisseista. Häneltä tuli kansainvälisiltä joukkueilta tarjouksia ja vuonna 1980 hän siirtyi Kanadan juniorisarjaan Ivocan Tigersiin. Tästä alkoi Kurri matka kohti maailmankuulua huipputasoa.

Kurri pelasi kaksi kautta kanadalaisessa junioreiden liigassa ennen kuin siirtyi takaisin Suomen maajoukkueeseen. Hän auttoi Suomea saamaan MM-pronssia Moskovassa 1981. Kurri vietti vuoden Jokereissa ennen kuin siirtyi Pohjois-Amerikkaan Edmonton Oilersiin.

NHL-ura

Kurrin uran aikana Edmonton Oilers voitti viisi Stanley Cupia, tai kansallisesti amerikkalainen mestaruus kilpailu. Hän oli voittamassa Stanley Cupia Wayne Gretzkyn, Mark Messierin ja Grant Fuhrin rinnalla. Kurri nousi yhdeksi Oilersin tärkeimmistä pelaajista ja tärkein peruspilari, joka toi ennennäkemättömän määrän laadukkaita suorituksia peliin. Kurri voitti muun muassa neljä NHL:n pistepörssin titteliä.

Kurrin siirtyminen NHL:ään ei tarkoittanut hänen yhteydenpitoa Suomeen loppuneen. Hän jatkoi maajoukkueessa ja auttoi Suomea voittamaan MM-pronssia 1982. Vuonna 1991 hän toimi Suomen olympiajoukkueen kapteenina, jonka SaiPa valmentaja Hannu Kapanen oli koonnut.

Kurri pelasi myös muissa NHL-seuroissa, muun muassa Los Angeles Kingsissä, New York Rangersissa ja Anaheim Ducksissa. Hän lopetti uransa Kingsissä vuonna 1998. Kurri on pystynyt jatkamaan uraansa myös kiekkolegendana, tehtävissä Edmonton Oilersissa ja liigan palkintogaaloissa. Hän on myös toiminut Lappeenrannan SaiPaa valmentajana, Jokereiden pääomistajana ja monien muiden suomalaisjoukkueiden neuvonantajana.

Jari henkilönä

Kurri on hyvä esimerkki vastuullisesta urheilijasta, joka on ottanut huomioon uraansa koskevat eettiset kysymykset. Hän on nähnyt urheilun merkityksen erilaisten yhteiskunnallisten kysymysten käsittelyssä ja on käyttänyt julkisuuttaan viestiäkseen muun muassa koulutuksen tärkeydestä. Hän on myös toiminut suurlähettiläänä Suomen ja Kanadan välisen kaupankäynnin edistämiseksi ja yhteiskunnallisen tiedottamisen tehtävissä. Kurri on voimakas vaikuttaja suomalaisessa jääkiekkomaailmassa ja koko maailmassa.