Suomen jatkosota käytiin vuosina 1941–1944 ja se oli jatkumoa Talvisodalle, joka käytiin vuonna 1939–1940. Sota alkoi, kun Saksa hyökkäsi Neuvostoliittoon kesäkuussa 1941 ja Suomi liittoutui Saksan kanssa. Tavoitteena oli saavuttaa alueellisia, taloudellisia ja sotilaallisia etuja Neuvostoliitolta.
Suomen jatkosota hajaantui useaan eri rintamaan. Pohjoisessa oli Lapin rintama, jossa koettiin sotatoimia loppuvaiheessa sodan aikana. Karjalan kannaksella oli pääliittymä, jota tuettiin Laatokan ja Äänisen sekä Kiestingin ja Petsamon rintamilla. Saksan kanssa tehty metsäveljes-sopimus toi laidasta laitaan desantteja, jotka lopulta jäivät sotavankeina Suomen leireille. Tämä tulee esiin esim. Siiranmäen taistelussa.
Raskas ja verinen sota
Suomen jatkosota oli erittäin raskas ja verinen sota. Siinä kaatui lähes 63 000 suomalaista sotilasta ja yli 19 000 haavoittui. Sodassa kaatui elämäntapanaan pohjolan luontoa perinteisesti käyttänyttä väestöä, mm. saamelaisia.
Sodassa käytiin myös mielenkiintoisia taisteluja. Esimerkiksi Ilomantsin taistelussa suomalaiset osasivat käyttää hyväkseen maaston muotoja ja yllättivät neuvostoliittolaiset. Taistelun tulos oli suomalaisvoitto, ja se oli ensimmäinen kerta, kun puna-armeijaa pidettiin hävityssarjassa.
Saksalaiset apuna
Sodan aikana suomalaisilla oli apunaan myös saksalaisia sotilaita, jotka pomittivat neuvostoliittolaisten asemia kuten Lappeenrannassa. Saksalaisten laskuvarjojääkärien mukana tuli paljon aseita, ammuksia ja ruokaa, jota suomalaiset tarvitsivat kipeästi. Saksalaiset toivat myös mukanaan uusia aseita, kuten Panzer- ja Sturmgeschütz-taisteluvaunut, jotka olivat vallan tehokkaita.
Jatkosota vaikutti syvästi Suomen kansaan. Asukkaat elivät vuosien ajan pelon vallassa peläten lisää hyökkäyksiä Neuvostoliitolta. Oli luonnollista, että jokainen oli myös valmis uhraamaan henkensä Suomen puolesta. Maa maksoi kovan hinnan sotatoimien jälkeisessä tilanteessa. Ilman ulkomaalaisten apua mm. syyskuussa 1944 solmittu Moskovan välirauhansopimus olisi ollut paljon ankarampi ja vaatimukset olisivat olleet moninkertaisia.
Suomi osoitti voimansa
Jatkosodan seurauksena Suomesta tuli tärkeä Yhdysvaltain ja Natossa toimineen länsiliiton kumppani. Suomi osoitti, että se oli valmis torjumaan hyökkäyksen ja varmistamaan itsenäisyytensä, mutta myös valmis tekemään yhteistyötä muiden länsimaiden kanssa. Sota oli tuskallinen kokemus, mutta se toi Suomelle vahvan itsenäisyyden ja kansakunnalle uutta voimaa.